GÂNDURI LA FINAL DE AN

A mai trecut un an peste Râmnic şi ziarul nostru. Un an în care oraşul a împlinit 572 de ani, iar gazeta cinci. Un an în care, cu bani puţini, s-au făcut multe. Puterea locală a reabilitat policlinica şi spitalul, a modernizat unele cartiere, a îmbunătăţit condiţiile de învăţătură în grădiniţe şi şcoli. Colegiul „Al. Vlahuţă”, şcoala fanion a municipiului, beneficiază din acest an de laborator fonic pentru limbile străine şi de o nouă suprafaţă de joc la sala de sport.
Tinerii voluntari au un spaţiu unde pot desfăşura diverse activităţi. De altfel, organizaţiile locale de tineret au devenit deosebit de active în ultimii ani, în contrast cu inactivitatea specifică regimului Ghinioiu.
Primarul Viorel Holban ne asigură că începând cu 2012, municipiul nostru va deveni „un adevărat şantier”. Să dea Domnul! E nevoie de multe într-un oraş ca al nostru, vitregit de lipsa întreprinderilor şi implicit a locurilor de muncă, în care sărăcia se întinde ca o pecingine, iar asistaţii social dau un spectacol dramatic ori de câte ori se dau ajutoare.
Administraţia locală spune că „imaginea oraşului nostru rămâne o prioritate”. Sugerăm autorităţilor ca, în limita bugetului disponibil, pentru anul ce vine să ia în calcul curăţarea a două „bube” din geografia locală. Prima „bubă” este de-a lungul digului râului Râmnic, iar cea de-a doua în împrejurimile staţiei feroviare. În primul caz, după dispariţia garajelor, de-a lungul râului se poate amenaja o zonă de promenadă pentru pietoni şi o pistă pentru biciclişti. În cel de-al doilea caz, boschetele de lângă gară trebuie fie curăţate, fie îndepărtate cu totul întrucât au devenit un focar de infecţie. Însuşi holul central al gării, unde se află casele de bilete, miroase a urină, îngreţoşând călătorii. Gara este o carte de vizită pentru orice localitatea racordată la reţeaua feroviară. Din nefericire, gara noastră (monument istoric şi de arhitectură) trăieşte zile nefaste. Degeaba punem indicatoare turistice spre „gara nouă” dacă odată ajuns aici, turistului i se face rău. Stă în puterea noastră să facem ceva pentru a îndrepta această stare de lucruri. Poate vom primi o mână de ajutor din partea tinerilor voluntari.
Ştim că printre proiectele administraţiei se numără amenajarea de noi spaţii verzi şi refacerea celor distruse. În privinţa acestora din urmă, semnalăm un obicei departe de conduita ecologică. Unii proprietari nu numai că nu îngrijesc segmentul de fâşie verde ce însoţeşte strada, ba dimpotrivă, îl acoperă cu asfalt ori dale, în scop personal. Reamintim că acea fâşie verde înseamnă spaţiu public, nu personal, chiar dacă se află în faţa casei lui X sau Y. În concluzie, în 2012 refacerea spaţiilor verzi poate începe cu îndepărtarea „plombelor” mai sus amintite şi obligarea celor vinovaţi să planteze panseluţe pe bucata de pământ astfel eliberată. Un rol important îl va avea Poliţia Locală, aceasta având rolul să sancţioneze ilegalităţile.
Cu credinţa că 2012 va fi un an mai bun decât acesta, ne dorim să locuim şi să trăim într-un oraş curat, cu oameni civilizaţi, utili comunităţii.

Reclame