„Eşti timid? Eşti clasa a IX-a? Ai vrea să vii în club???”

Un lider al unei organizaţii locale de tineret mi-a atras atenţia că un club din oraş mizează pe elevii de clasa a IX-a atunci când vine vorba de profit. Despre ce este vorba? Psihologic, clubul cu pricina se implică în probleme de socializare: „Eşti timid? Eşti clasa a IX-a? Ai vrea să vii în club??? Bon Ton te ajută să socializezi. Ia-ţi gaşca şi vino şi ai intrarea liberă toată luna martie! Prezenţa obligatorie!” Ce păcat că astfel de îndemnuri nu erau prezente şi pe vremea când eram eu elev de clasa a IX-a. Precis aş fi scăpat de timiditate!
Textul celor de la „Bon Ton” este inept, fără adresă. Cel care l-a conceput nu cunoaşte psihologia timidului, deşi i se adresează. „Ia-ţi gaşca şi vino şi ai intrarea liberă …”. Timidul nu are gaşcă. Tocmai din acest motiv e timid. „Gaşcă” au îndrăzneţii, tupeiştii, cei obişnuiţi să se adune frecvent, eventual într-un club de noapte.
N-aş fi pierdut timpul să scriu acest text dacă, într-una dintre zilele trecute, n-aş fi găsit pe uşa unei săli de clasă de la Colegiul „Al. Vlahuţă” o reclamă la clubul de noapte mai sus menţionat. Club căruia nu-i mai dau numele întrucât i-am făcut destulă reclamă gratuită până acum. În batjocura legii, colegiul e înconjurat de cârciumi care vând băuturi alcoolice şi ţigări minorilor. Liderul invocat mai ’nainte se-ntreba pe bună dreptate: „oare, profesorilor acestei şcoli nu le pasă?…”. Dureroasă întrebare! Se-ncumetă cineva să-i răspundă? Mă tem că nu.
Pentru că nu vreau să lungesc vorba, recomand patronilor acestor terase, cluburi, locante, un exerciţiu de decenţă. Mulţumiţi-vă cu elevii „curajoşi” şi lăsaţi-i în pace pe timizi. Sau, dacă tot vreţi să-i atrageţi, învăţaţi cum s-o faceţi. Cu texte inepte de genul celui reprodus mai sus, n-o să reuşiţi niciodată.

Reclame