TINERI CREŞTINI ASASINAŢI LA RÂMNIC

Citesc în „Sensul râmnicean”, ziar din paginile căruia m-am autosuspendat o bucată de vreme, despre închisoarea de la Râmnicu Sărat şi găsesc date despre legionarii închişi aici: „În noaptea de 29-30 noiembrie 1938 aceştia (legionarii) au fost luaţi sub pretextul mutării la Jilava, dar în apropiere de pădurea Făcăbeşti au fost ucişi la ordinul regelui Carol al II-lea. S-a motivat că au încercat să evadeze. În interiorul penitenciarului au fost împuşcaţi la 21-22 septembrie 1939 membri câtorva comandouri legionare, care au fost ulterior îngropaţi în cimitirul oraşului.”
Două greşeli:
1) Pădurea unde au fost suprimaţi legionarii se numeşte Tâncăbeşti, nu Făcăbeşti.
2) În noaptea de 21-22 septembrie 1939, victimele n-au fost „membri câtorva comandouri legionare”, ci tineri intelectuali a căror singură vină era că erau legionari. Formulări de genul „comandouri legionare” sunt tributare unei epoci apuse, în care „istorici” înfeudaţi Moscovei emiteau păreri savante despre Mişcarea Legionară. Faptul că, la 20 de ani de la câştigarea libertăţii, continuăm încă să gândim în clişee comuniste arată că istorici de categoria lui Mihail Roller şi a emulilor săi şi-au făcut treaba mai bine decât am putea crede.
Încercăm să vorbim senin despre legionari, dar ne este aproape imposibil. Proasta aşezare în raport cu problema în sine ne anulează orice efort menit să scoată la lumină fenomenul legionar. Cum spune Sorin Lavric – „Se porneşte la drum cu o încărcătură afectivă şi cu o judecată bătută în cuie de pe o poziţie politică sau alta”.
Chiar dacă îmi voi atrage oprobrii din multe direcţii, voi continua să scriu câte ceva despre tinerii creştini greşit asociaţi de unii cu membrii unor comandourilor legionare.

PORTRETE: primul este al Gheorghe Clime, şeful Partidului Totul Pentru Ţară, torturat şi asasinat la Râmnicu Sărat în noaptea de 21-22 septembrie 1939; al doilea este al unui ţăran de pe Valea Putnei, în cămaşă verde cu diagonală, un strămoş al celui ce semnează rândurile de mai sus.

Reclame