22 iunie 1941 – „OSTAŞI, VĂ ORDON: TRECEŢI PRUTUL!”

În noaptea de 21 – 22 iunie 1941, ora 24.00, Armata Română a declanşat operaţiunile militare pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord de sub ocupaţia sovietică criminală care a survenit în urma semnării pactului Ribbentrop-Molotov.
«Ostaşi, vă ordon: treceţi Prutul! Sdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte. Desrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre (…) Să luptaţi pentru desrobirea fraţilor nostri, a Basarabiei şi Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vieţii şi a căminurilor batjocorite de păgâni cotropitori. Să luptaţi pentru a ne răzbuna umilirea şi nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele şi Generalul Vostru. OSTAŞI, izbânda va fi a noastră. La luptă. Cu Dumnezeu înainte!». Aceste cuvinte îi aparţin generalului Ion Antonescu, fiind adresate Armatei Române în noaptea de 22 iunie 1941, când România a pornit războiul împotriva Uniunii Sovietice.
Unul dintre generalii care au luptat pe frontul de răsărit a fost râmniceanul Nicolae Ciupercă, aflat la comanda Armatei a IV-a. Refuzând să execute un ordin al mareşalului Antonescu, a fost nevoit să-şi înainteze demisia şi, pe 13 noiembrie 1941, a fost trecut în rezervă.

Fotografia de aici.

Anunțuri