GEOGRAFUL MIHAI MÎNCU OMAGIAZĂ ŢINUTURILE BUZĂULUI ŞI ALE RÂMNICULUI

Lui Mihai Mîncu îi plac florile, copacii, apele, stâncile, drumurile, casele vechi, oamenii de la ţară, animalele… Îi plac toate acestea pentru că este geograf. Şi nu unul oarecare, ci unul dintre cei mai buni pe care-i are Ţara Românească. Îl putem găsi bătând cărările Penteleului ori ale Siriului, în sate ca Gura Teghii, Bozioru, Chiojdu, Bisoca ori Tisău. Nici satele din câmpie nu-i sunt străine. De curând m-a sunat să-mi spună că a fotografiat prin Vadu Paşii nişte case cu o arhitectură deosebită. Mihai Mâncu este şi fotograf. Sau este în primul rând fotograf? Pentru că pe profesorul de geografie de la Colegiul „B.P. Haşdeu” din Buzău mulţi îl cunosc din fotografiile sale, răspândite pe tot cuprinsul ţării. Mihai e nedespărţit de aparatul său. Geomorfolog împătimit, geograful e în aceeaşi măsură îndrăgostit de biogeografie, meteorologie şi etnografie. De fapt, ca orice geograf care se respectă, Mihai Mîncu abordează peisajul în complexitatea sa, în care intră elemente de spaţiu concret, dar mai intră şi roca din care e închegată scoarţa pământului, apele stătătoare şi curgătoare, viaţa de la plante la animale, grupările omeneşti şi chiar atmosfera care scaldă întreg peisajul, îi dă lumină şi culoare.
De câteva ori, Mihai Mîncu ne-a fost ghid de-a lungul şi de-a latul judeţului Buzău, ba chiar şi în Vrancea. De fiecare dată am avut ce învăţa de la geograful originar din zona subcarpatică a Buzăului. Cu o bună orientare pe teren, riguros, sintetic, metodic şi cu simţul umorului, Mihai ştie să insufle celor ce-l însoţesc, elevi şi profesori, dragostea pentru geografie.
Vineri, 12 noiembrie, în amfiteatrul Colegiului „B.P. Haşdeu”, profesorul Mihai Mîncu şi-a lansat albumele de fotografie dedicate ţinuturilor natale. Unul cu judeţul, celălalt cu municipiul Buzău. Sala a fost neîncăpătoare pentru mulţimea venită să-i fie alături cu prilejul acestui fericit eveniment.

Reclame